söndag 21 oktober 2007

Smått dramatisk Beijing wknd


Oj vilken helg jag har haft i Beijing!? Vet inte var jag ska börja… ska ju inte avslöja för mkt om stadens shoppingnästen eftersom jag inom en snar framtid kommer att skriva en artikel om just detta… Men kan ju säga som så att den som far till Beijing knappast behöver leta länge för att hitta udda små butiker. Beijing fullkomligt svämmar över av originella affärer!

En sak man dock bör komma ihåg om man ska åka till Beijing och planerar att bo på ett hotell, det är att ta med sig sitt pass. Jag och min pojkvän tog nattåget från Shanghai till Beijing och hade såklart inte en tanke på att packa ner vare sig pass eller ID. När vi blev nekade att checka in på vårt hotell (samt 10 andra hotell) insåg vi dock att det kanske inte var vårt smartaste drag att anlända till Beijing utan identifikation. Inte blev det ju heller lättare av det faktum att Kina höll sin årliga partikongress just denna helg och att säkerheten var på topp.

Det krävdes några samtal till den svenska ambassaden, till vänner, till polisen, till vår hyresvärd i Shanghai och till min gamla f.d chef (som tidigare jobbat för regeringen i Beijing) för att lösa situationen. Slutligen (och efter att vi insett att vi inte kunde komma någon vart utan direkta kopior på passen) lyckades vi övertala vår kinesiska hyresvärd att åka till vår lägenhet i Shanghai, leta upp våra pass, fotografera varenda sida i passet och maila dessa bilder till oss. (Vi har en mycket snäll hyresvärd). 10 timmar senare lyckades vi checka in. Men vadå, bättre sent än aldrig?! (Och att slutligen bli insläppta på det rum vi redan betalt för kändes ungefär som att vinna på lotto!)

Förutom den här lilla incidenten ägnade vi oss åt en rad trevliga nöjen i Beijing, som tex: runtvandring bland hutonger (dvs Beijings historiska bostäder som man äntligen insett att man måste bevara), härliga konversationer med Beijings seniorbefolkning (som blir så glada när man kan prata kinesiska och vill veta allt om en), shopping, hot pot måltider, provsmakning av kinesisk ost (helt underbart!), billiga cocktails i ett relativt nyöppnat (och tyvärr också relativt folkfattigt) bardistrikt, kryddstark lunch på restaurangen 10m2 (en av Beijings minsta men mest charmerande restauranger), streetstylespaning, intervjuer till min artikel, fotmassage och en 20-kronors-manikyr (men glittrigt lila på naglarna var inte lika snyggt i dagsljus som det var i den dunkla salongen). Så tja, det blev lite av varje med andra ord! Jag älskar verkligen att besöka Beijing! Det känns inte fullt lika snurrigt och virrigt som Shanghai ibland kan kännas och så pratar dessutom Beijingborna mycket mer förståelig kinesiska än Shanghaiborna. Så på återseende, absolut!

Inga kommentarer: