torsdag 22 november 2007

En riktigt pärla


Pärlor och pärlhalsband var det lääääääääängesen man såg en trendig person trä över halsen (!). Men jag måste ändå få passa på att rekommendera en fantastisk pärlmarknad strax utanför Shanghai, i staden Suzhou. Här kan du handla kvalitét –och kvantitet, för ett fantastsikt pris! Självklart så är pärlhalsband mer en mamma-mormor-farmor present men man kan också köpa pärlor på lösvikt och kombinera ihop sin egen kreation. En god vän till mig (från Finland) var nyfiken på om kvalitén var lika bra som alla pärlförsäljarna skröt om, så han köpte ett pärlhalsband till sin mamma som han gav henne när han kom tillbaka till Finland. Mamman gillade halsbandet men de var nyfikna på värdet så de tog med det till en smyckebutik för att få det värdesatt. Och jo, mycket riktigt. Det va värt mycket mer än de 200 kronor som min vän hade lagt ut för det. Personalen bakom disken i butiken erbjöd dem 800 kronor på studs om de ville sälja det (vilket de såklart inte ville), så där ser man. Allt är inte fejk bara för att det kommer från Kina!

Pärlmarknaden i Suzhou kan du ta dig till om du hoppar in i en taxi och lyckas uttala följande: ”Wei tang zhen zhu cheng” (Pärlmarknaden). Annars kan du skriva ut dessa kinesiska tecken och ta med och vissa för taxichauffören: 渭塘珍珠城

Om du inte är någon pärlälskare så säljer marknaden också jade, lite väskor och små roliga nyckelklippor och pärlassecoarer. Det är faktiskt värt ett besök!

Inga kommentarer: