torsdag 8 november 2007

Fendi på den kinesiska muren


Som Karro skrev i sin blogg häromdagen så skrev Fendi modehistoria för några veckor sedan då de framförde en ’catwalk synligt från rymden’ på den kinesiska muren i Beijing.

Jag är personligen imponerad att de fick tillstånd att genomföra projektet som sägs ha tagit mer än ett år att förbereda. Karl Lagerfeld och Sylvia Venturini Fendi måste ha grävt djupt i plånboken för att övertala den kinesiska regeringen att låna ut ett av landets mest kända kulturarv. Den kinesiska muren står på UNESCOs lista av världsarv sedan 1987 och den står även på listan över världens mest hotade monument eftersom skötseln av detta fantastiska byggnadsverk har misskötts i många år. (Möjligtvis kan det vara så att regeringen gått med på att låta Fendi använda muren för att demonstrera för resten av världen att är fullt kapabla att anordna stora internationella arrangemang nu inför OS).


Muren till vardags

Visningen ska i sin tur ha varit relativt kändistät då skådisar som
Kate Bosworth, Thandie Newton och Ziyi Zhang alla specialflögs till Beijing för att kunna ta del av vad Fendi beskrev som en ”once-in-a-lifetime fashion presentation”. På samma sätt flög man också in 88 modeller, 80 Fendianställda och 10 sömmerskor. (För miljöns skull får vi verkligen hoppas att det var en once-in-a-lifetime show).

Fendi erkände att Kinas ökade status med OS runt hörnet varit en av anledningarna till varför man velat hålla en catwalk på muren. Märket har dessutom under det senaste året ökat sin försäljning med 100 procent i landet. Sedan märket öppnade sin första Fendibutik i Kina 1999 har man expanderat och det finns idag 10 Fendibutiker i landet. Man planerar att fortsätta sin expandering i Kina genom att öppna en ny butik per år i olika kinesiska städer. Förutom Hongkong och Sydkorea så är Kina Fendis största marknad i Asien.


För att visa sin tillgivenhet till den kinesiska kulturen bjöd Fendis visning på flera kinesiska kulturella inslag. Att man använde sig av 88 modeller var till exempel ingen slump: 8 är kinesernas lyckonummer (det är därför som OS i Beijing kommer att invigas den 8/8 2008 klockan 8!) Många av de looks som Lagerfeld presenterade på catwalken var dessutom koncentrerade på ett runt motiv, som är en kinesisk symbol för lycka. Man visade också många röda klänningar, eftersom rött är kinesernas lycko- och glädjefärg. Visningen, som var för Fendis vår/sommarkollektion 2008 hade redan visats några veckor tidigare i Milano. Förutom mycket rött så var det mest utmärkande från kollektionen vackra och skira 50-talsklänningar.

Inga kommentarer: